Voordelen van een BV

Waarom zou je eigenlijk een BV Oprichten? Lees hierna 4 goede redenen om een BV op te richten!

Start Vragenlijst

Redenen om een BV op te richten

Elke ondernemer krijgt ermee te maken: de vraag welke rechtsvorm hij of zij aan de onderneming wil geven. De keuze is groot, zo kun je kiezen voor een besloten vennootschap (BV), een vennootschap onder firma (VOF) of een eenmanszaak. Startende ondernemers kiezen vaak voor de eenmanszaak als zij alleen werken en de VOF als ze samenwerken met anderen. Het is ook goed om na te denken over de BV. In dit artikel worden vier redenen besproken om voor een BV te kiezen.

Er zijn meer redenen om voor de BV te kiezen, of juist niet. Hierna worden aansprakelijkheid, bedrijfsopvolging, belastingvoordeel en investeerders besproken.


Aansprakelijkheid

Een reden waarom veel mensen voor een BV kiezen, is de manier waarop bij deze ondernemingsvorm de aansprakelijkheid van bestuurders geregeld is. De bestuurder is namelijk in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de BV, terwijl dit bijvoorbeeld bij een eenmanszaak wel het geval is. Maar ‘in principe’ zegt het al: er zijn uitzonderingen op de hoofdregel dat je als bestuurder niet persoonlijk aansprakelijk bent. Dit kan namelijk het geval zijn bij onbehoorlijk bestuur of fraude.

Als de BV failliet gaat ben je als aandeelhouder of bestuurder nog niet failliet, en dat is een groot voordeel, zeker als je meerdere ondernemingen hebt.


Bedrijfsopvolging

Een ander voordeel van de BV is dat bedrijfsopvolging eenvoudiger te regelen is en dat dit vaker zonder belastingheffing kan plaatsvinden. Hierbij kan gedacht worden aan de situatie waarin je zelf uit de zaak wil stappen en het wil overdragen aan je kind om het bedrijf voort te zetten.

Het overdragen van een aandelen is makkelijker dan het overdragen van een eenmanszaak of VOF. Je moet dan namelijk alles wat tot de onderneming behoort afzonderlijk overdragen. Dit wordt een activa-passiva transactie genoemd.


Belastingvoordeel

Verder kan het belastingtechnisch voordelig zijn om voor de BV te kiezen. In het algemeen kan gezegd worden dat een BV bij hogere winsten interessanter is dan bijvoorbeeld een eenmanszaak, een andere populaire ondernemingsvorm. Maak je minder winst dan is juist de eenmanszaak vaak voordeliger omdat je dan recht hebt op een aantal interessante belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek.

Wij adviseren je altijd om vooraf te overleggen met een fiscalist of boekhouder. Die helpt jou met de vraag wat in jouw situatie het meest voordelig is.


Investeerders

Ook met het oog op mogelijke investeerders is de BV een geschikte vorm. Als je wilt groeien heb je soms investeerders nodig. Deze investeerders willen over het algemeen alleen investeren in een BV en niet in een eenmanszaak. Bij een eenmanszaak is het namelijk moeilijker om schulden apart te houden van het privévermogen. Ook zijn aandelen in een BV veel makkelijker overdraagbaar.